1. května 2010

Divoké kuře

1 celé kuře, 150 g anglické slaniny, olej, máslo, směs"Divoké koření" od Antonína, 1 větší cibule,680 g bílého sterilovaného bílého zelí ve sladkokyselém nálevu (hmotnost pevného podílu min. 340 g),50 ml sladkého červeného vína (nebo 50 ml suchého a 1 lžička cukru), sůl , kmín,1 lžíce brusinkového kompotu

Kuře opláchneme a naporcujeme na čtvrtky. Část slaniny (asi 50 g) tučnější části anglické slaniny nakrájíme velmi nadrobno.
Příprava marinády: Na malé pánvičce zahřejeme 2 lžíce oleje,přidáme nakrájenou slaninu,kterou zčásti vyškvaříme a potom ještě jednu lžičku másla. Přisypeme 2 lžičky směsi "Divoké koření" a vše promícháme.Odstavíme a připravenou marinádou potřeme čtvrtky kuřete (s i kousky slaniny).V hrnci na 3 lžících oleje zpěníme nakrájenou cibuli,přidáme na kostičky nakrájený zbytek slaniny a smažíme,dokud cibule nezesklovatí.Pak odstavíme ze sporáku,přidáme zelí i s nálevem a dále 1 lžičku kmínu,sladké červené víno,1/2 lžičky soli a brusinkový kompotu.Vše dobře promícháme a takto připravené zelí rovnoměrně rozprostřeme na dno pekáče.Pak na zelí poklademe čtvrtky kuřete, pekáč přikryjeme a dáme do předehřáté trouby (200 °C) dusit asi na 30 minut. Když je kuře měkké,pekáč odkryjeme, zvýšíme teplotu (na 250 °C) a dopečeme kůrku /asi 15 minut /.

Žádné komentáře:

Okomentovat