29. března 2010

Jemný losos

2 filé lososa, každé asi 500 g , mořská sůl, pomletý pepř,10 plátků slaniny z toho 4 nakrájené na 2.5cm kousky, 350 g hub jako jsou žampiony, jidášovo ucho atd. na tenko nakrájené, 4 lžíce posekané petrželky (může být zmražená), 4 lžíce posekané pažitky (může být zmaražená), 2 lžičky utřeného česneku, 125 ml horké vody, 4 lžíce ústřicové omáčky, špetka nastrouhaného muškátového oříšku, 2 lžíce (30g) másla rozkrojeného napůl
Předehřát gril v troubě, lehce osolit a popepřit lososa. Každé filé zamotat do 3 plátků slaniny s rozstupem asi 2-3cm., položit filé na plech s okrajem a vložit ho asi 15cm pod gril. Grilovat lososa po 13min., nebo až je losos udělaný. Mezi tím na velké pánvi osmažit na prudko kousky slaniny do světle hněda a trochu křupava, asi 4min. Sem tam zamíchat. Odejmout všechen tuk až na 2 lžičky a snížit teplotu na středni. Přidat houby a dusit je do zlatova asi 3min. Přidat petrželku, 2 lžíce pažitky a všechen česnek. Dusit asi 1min. až je česnek voňavý a měkký. V malé misce našlehat dohromady horkou vodu, ústřicovou omáčku a zamíchat vše do hub. Dusit a sem tam zamíchat, až omáčka trochu zhoustne, asi 1 min. Přidat oříšek a po lžicích máslo. Míchat, až se máslo rozpustí a sejmout houby s ohně. Sejmout slaninu z filé lososa. Nakrájet každé filé na 3 kousky a poskládat je na nahřátou mísu. Nahoru lososa rozdělit houbovou omáčku, zbývající 2 lžíce pažitky a ihned vše podávat.

Žádné komentáře:

Okomentovat