29. března 2010

Brokolice zapečená s lososem

250 g těstovin, 300 g brokolice, 20 g másla, 600 ml mléka, 100 g mascarpone nebo smetany ke šlehání, 8 plátků sušených rajčat v oleji, 2 lžíce kaparů, 8 sardelových filátek (ančoviček),10 lístků bazalky, 4 filety čerstvého lososa, zbaveného kůže, 50 g vyzrálého čedaru nebo podobného ostřejšího tvrdého sýra, nastrouhaného na jemno
Předehřejte troubu na 190°C, horkovzdušnou na 170°C. Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu a vsypte do ní těstoviny. Promíchejte a vařte je podle návodu na obalu, čtyři minuty před koncem varu přisypte brokolici. Tato doba by jí měla stačit k tomu, aby zkřehla, ale zůstala ještě pevná. Těstoviny s brokolicí sceďte.Máslo, mouku a mléko dejte do většího kastrolu, promíchejte a přiveďte k varu. Za stálého míchání povařte, aby vznikla hladká hustá omáčka. Sejměte z ohně, vmíchejte mascarpone nebo smetanu, sušená rajčata, kapary a ančovičky. Přisypte těstoviny a brokolici, osolte a opepřete.Filety lososa překrojte napůl a rozložte v jedné vrstvě na dno pekáče. Navrch naneste těstoviny s omáčkou, poprašte strouhaným sýrem a posypte bazalkou.Zapékejte tak půl hodiny, dokud nezačne směs probublávat a zezlátne /nepečte zbytečně dlouho, aby se ryba nepřepekla/

Žádné komentáře:

Okomentovat