31. března 2010

Boršč po moravsku

250 g hověží maso, 300 g červená řepa, 120 g zelí, 1 ks mrkev, 1 ks cibule, 2 ks rajčata, 20 g máslo,
1 lžička ocet, 1 lžička cukr, 1 ks bobkový list, 1,5 dl kysaná smetana ,1,2 l voda, pepř, sůl
Hovězí maso uvaříme v osolené vodě doměkka, pak je vyjmeme, vývar odmastíme. Oloupanou červenou řepu jemně nastrouháme, mrkev nakrájím na nudličky, cibuli na tenká půlkolečka, rajčata spaříme vařící vodou, oloupeme a drobně pokrájíme. Polovinu připravené červené řepy a ostatní suroviny zalijeme částí vývaru,přidáme máslo a vaříme na malém plaménku pod pokličkou asi čtvrt hodiny. Poté přidáme zbývající vývar, jemně nakrájené zelí, bobkový list, ocet, cukr, sůl, pepř a polévku vaříme, až zelenina změkne. Maso nakrájíme na kostičky a přidáme do polévky. Oddělenou červenou řepu zalijeme trochou vývaru, přidáme několik kapek octa, krátce podusíme a potom přidáme do polévky. Polévku rozdělíme na talíře, do každé porce vložíme trochu smetany, porce posypeme jemně usekanou petrželkou nebo koprem a podáváme.

Žádné komentáře:

Okomentovat