17. dubna 2012

Smažený bylinkový řízek na česnekovém oleji


4 kusy kuřecích prsou nebo 400 g vepřového masa,8 stroužků česneku, 1-2 vejce, zakysaná smetana,  strouhanka, olej na smažení, mléko, sůl, pepř, máslo, bylinky dle chuti (pažitka, petrželka, libeček, rozmarýn apod.)

Kuřecí nebo vepřové maso nakrájíme, lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Vajíčko rozšleháme se smetanou. Dle potřeby rozředíme mlékem a vzniklou hmotou obalíme řízky a vložíme do nasekaných bylinek  dle chuti smíchaných se strouhankou Strouhanku řádně přimáčkneme na maso. Smažíme po obou stranách dozlatova na česnekovém oleji. Česnekový olej vytvoříme tak, že necháme rozehřát potřebné množství oleje na smažení, a až je olej skoro rozpálený, vhodíme do něj oloupané stroužky česneku. Česnek necháme osmažit do zlatavé barvy a pak ho vyndáme. Do takto připraveného oleje klademe řízky. Po usmažení necháme přebytečný olej odsát do ubrousku. Každý ještě horký řízek poklademe tenkým plátkem másla, aby se krásně na řízku rozpustilo a ihned  podáváme s pečivem, bramborovou kaší nebo bramborovým salátem.

Žádné komentáře:

Okomentovat