21. dubna 2012

Ovocné kynuté knedlíky

1/2 kg hrubé mouky, 1/2 kg hladké mouky, droždí , špetka soli 450 ml vlažné vody, 2 lžičky cukru ,vejce , povidla nebo čerstvé ovoce (švestky, meruňky, jahody, borůvky, může být i kompot) 

 Do vlažné vody dáme cukr, rozdrobíme droždí a necháme vykynout kvásek. Prosijeme mouku, přidáme vejce, špetku soli a kvásek. Vypracujeme těsto, které ještě necháme aspoň půl hodiny kynout na teplém místě. Po vykynutí ho rozdělíme na stejné kousky, do kterých zabalíme ovoce (pečlivě, aby tam nebyly otvory). Knedlíky ještě necháme kynout a dáme vařit dostatečné množství vody do většího hrnce. Knedlíky dáváme do vroucí vody a vaříme asi 10–12 minut. Po vyjmutí z vody je propíchneme vidličkou.
Tip na servírování: měkký tvaroh utřeme s vanilkovým cukrem, cukrem krupice podle chuti, přidáme žloutek a nalijeme na knedlíky. Pak je ještě polijeme rozpuštěným máslem.

Žádné komentáře:

Okomentovat