1/2 kg hrubé mouky, 1/2 kg hladké mouky, droždí , špetka
soli 450 ml vlažné vody, 2 lžičky cukru ,vejce , povidla nebo čerstvé ovoce (švestky, meruňky, jahody,
borůvky, může být i kompot)
Do vlažné vody dáme cukr, rozdrobíme droždí a necháme vykynout kvásek.
Prosijeme mouku, přidáme vejce, špetku soli a kvásek. Vypracujeme těsto, které
ještě necháme aspoň půl hodiny kynout na teplém místě. Po vykynutí ho rozdělíme
na stejné kousky, do kterých zabalíme ovoce (pečlivě, aby tam nebyly otvory).
Knedlíky ještě necháme kynout a dáme vařit dostatečné množství vody do většího
hrnce. Knedlíky dáváme do vroucí vody a vaříme asi 10–12 minut. Po vyjmutí z vody
je propíchneme vidličkou.
Tip na servírování: měkký tvaroh utřeme s vanilkovým cukrem, cukrem krupice
podle chuti, přidáme žloutek a nalijeme na knedlíky. Pak je ještě polijeme
rozpuštěným máslem.
Žádné komentáře:
Okomentovat