10. září 2010

Dolky z povidel

500 g polohrubé mouky, 15 g droždí, 60 g cukr krupice, 250 ml mléka, vejce, špetka soli, hladká mouka na vyválení a podsypání, 200 g švestkových povidel, lžíce oleje do těsta, 150 g měkkého tvarohu, 2 lžíce vanilkového cukru, 250 g švestek, 1 lžíce cukru, olej na smažení, máta

Droždí promícháme s cukrem, rozředíme vlažným mlékem, přidáme trochu mouky a necháme vykynout. Do zbytku mouky přidáme podtupně vejce, cukr, sůl, lžíci oleje, mléko ( trochu si necháme na pozdější rozdělání tvarohu) a vykynutý kvásek. Směs pečlivě promícháme a vypracujeme v hladké těsto, které necháme v teple kynout. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozválíme na silnější plát. Tvořítkem nebo skleničkou vykrájíme vdolečky. Dáme na pomoučené prkénko, přikryjeme utěrkou a necháme asi 15 minut kynout. Mezitím si připravíme povidla. Švestky řádně omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na drobné kousky.Dáme je do kastrolu, přidáme lžíci cukru, trochu vody a asi 10 minut povaříme. Pak přidáme švestková povidla a za stálého míchání vše svaříme. Švestkový "rozvar" necháme dokonale vychladnout. Na pánvi nebo v kastrolu rozehřejeme vyšší vrstvu oleje. Do středu vdolečků uděláme palcem důlek a touto stranou je vkládáme do horkého oleje. Smažíme z obou stran dozlatova. Tvaroh rozmícháme s vanilkovým cukrem a mlékem. Vdolky potřeme povidly a ozdobíme tvarohem a mátou. 

Žádné komentáře:

Okomentovat