21. srpna 2010

Čínské čajové vejce

12 vajec, 1,5 lžíce černého čaje, 600 ml vody, 1 lžíce sojové omáčky, 1,5 lžičky soli, hvězdička badyánu
Každé vejce propíchneme na oblém konci špendlíkem, aby během vaření nepopraskalo. Vejce vložíme do hrnce, zalijeme vodou a vaříme 10-12 minut. Pak je vyjmeme a zchladíme pod tekoucí vodou. Oťukáme je nebo lehce rozválíme po stole, aby skořápka popraskala, ale neoddělila se od vajec. Dáme vejce zpět do hrnce a přidáme zbývající suroviny, pokud nejsou vejce zcela ponořená, ještě dolijeme vodu. Potom je uvedeme do varu, zakryjeme pokličkou a necháme zvolna vařit asi hodinu. Vejce necháme vychladnout v tekutině - můžeme je v ní nechat až 24 hodin, získají výraznější chuť i vůni. Těsně před podáváním vejce oloupeme - budou mít zajímavý vzhled starožitného porcelánu.

Žádné komentáře:

Okomentovat