21. srpna 2010

Bami Goreng

2-3 střední cibule nakrájené na silnější půlkolečka, větší mrkev nakrájená na tenké šikmé plátky nebo nudličky, 200-250 gramů žampiónů nakrájených na plátky, 2-3 stroužky česneku rozmačkané či utřené se solí, 250 gramů kuřecího masa (prsíčka) nakrájená na krátké nudličky či kostky, 250 gramů (půl sáčku) špaget uvařených, olej, sul, indické kari koření Goreng (Nasi Goreng nebo Bami Goreng - lze nahradit Podravkou)

Maso v misce zakápneme olejem (2-3 lžíce) přidáme 1 lžíci sojové omáčky,2 lžičky ostrého nejlépe thaiského kari, 1-2 lžičky koření Goreng. 1 lžičku zázvoru a dobře promícháme. Nakonec zalijeme Solamylem rozmíchaným ve studené vodě - 2 plné lžičky Solamylu a 4-5 lžiček vody. Necháme alespoň hodinu odležet.Špagety před vařením nalámeme na kratší kousky cca. 3-5 cm  dlouhé. Tím nahradíme originální nudle, které se používají při přípravě. Špagety musí být uvařené tzv. „al dente“ čili ještě trochu tvrdší, nikoliv již měkké, jinak by byly pak ve finále příliš měkké až rozbředlé - což určitě na chuti nepřidá. Ve velké a hluboké panvi (nebo Woku) rozpálíme 2-3 lžíce oleje. Pracujeme velmi rychle na velkém plameni.Přidáme naložené maso a velice rychle opékáme, za občasného promíchání, asi tak 3-4 minuty až je všechno maso hnědé. Nesolíme. Pak hned přendáme maso z pánve do misky. Dolejeme 2-3 lžice oleje,rozpálíme a vsypeme cibuli a mrkev a chvíli restujeme.Po chvíli (cca 2 minuty) přidáme česnek, promícháme a hned přidáme 3-4 plné lžičky indického kari, promícháme. Chvíli ještě restujeme a přidáme žampióny.Promícháme, osolíme (3-4 pořádné špetky), zmírníme trochu plamen a za občasného míchání restujeme dokud žampióny nepustí vodu a nezmenší svůj objem tj. cca. 4-5 minut. Pak přidáme opečené maso z misky, promícháme, osolíme podle chuti a hotovo - odstavíme pánev.Na druhé velké pánvi rozpálíme 2 lžíce oleje a přidáme uvařené špagetky. Na velkém plameni chvíli intenzivně opékáme (cca. 3-5 minut). Můžeme posypat trochou kari a pak přidáme směs z první pánve. Velmi dobře promícháme a ještě asi 3 minuty restujeme.Vypneme. 

Žádné komentáře:

Okomentovat