14. června 2012

Úhoř v ostré omáčce

1 kg úhoře (kapr, candát, okoun aj.), olej, sůl
omáčka:  lžíce červeného oleje nebo 1/4 lžičky drcených chilli papriček s olejem, lžička mletého zázvoru, sůl, 2 lžičky moučkového cukru, lžička citrónové šťávy,  lžíce česneku, 2 lžíce sójové omáčky, 3 lžíce desertního vína

Rybu očistíme a ponecháme hlavu i ocas. Pak ji až k páteři nařízneme asi 5 cm od sebe vzdálenými hlubšími řezy a osolíme. Potom rybu ze všech stran opečeme na oleji nebo grilujeme potřenou olejem. Mezitím si připravíme omáčku. Na oleji zpěníme koření, cukr a přidáme prolisovaný česnek a ostatní přísady. Krátce povaříme a stáhneme z ohně.Opečeného úhoře (nebo jinou rybu) přelejeme částí ostré omáčky, nebo ji podáme zvlášť k namáčení soust rybího masa. Sousta měkkého rybího masa se odlupují jídelními hůlkami. Podáváme s rýží a zeleninovým salátem.

Žádné komentáře:

Okomentovat