14. června 2012

Smažené jablečné řezy s karamelem - Basi Ping-Kuo

5 jablek, 2 vejce, 5 lžic hladké mouky, 2 lžíce brandy nebo desertního vína,  lžičkaoleje, špetka soli, olej na smažení, 50 g karamele
V kotlíku rozšleháme vejce s moukou, brandy, olejem a solí, podle potřeby zředíme vodou a vytvoříme řidší těstíčko. Jablka oloupeme, rozdělíme na osminky nebo překrojíme příčně na plátky a odstraníme jádřinec. Na pánvi rozehřejeme olej, pak namáčíme nakrájená jablka do těstíčka a prudce osmažíme dozlatova ze všech stran. Desert podáváme horký, k tomu v misce karamel, v němž namáčíme řezy z jablek. Karamel je možno koupit hotový. Lze jej i připravit ze 100 g cukru a 1 dl vody. Cukr vsypeme na rozpálenou pánev, promícháme,zalijeme vodou a za stálého míchání vodu odpařujeme, až vznikne světlý zahoustlý, ale tekutý karamel. Osmažená jablka do něj vsypeme, protřepeme a podáváme na olejem vymaštěných talířcích. K tomu servírujeme misky s chladnou vodou a ledovými kostkami na namáčení desertu (karamel ztuhne a nelepí se). Podobně je možno připravit ananas, hrušky, třešně, banán, švestky, broskve (méně zralé),meruňky a jiné ovoce.

Žádné komentáře:

Okomentovat