14. června 2012

Badyánová vajíčka s mistrovskou omáčkou

5 vajec,  lžička badyánu (asi 6 hvězdiček), 3 lžíce sójové omáčky,  lžíce červeného oleje (nebo olej a špetka chilli), voda
mistrovská omáčka: 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce vody, špetka moučkového cukru, lžíce oleje, špetka zázvoru, drobně usekaná menší cibule,  stroužek česneku, 2 lžíce desertního vína, 0,5 lžičky škrobové moučky, 1 dl vývaru z kostky

Vejce uvaříme ve skořápce natvrdo. Ochladíme ve studené vodě. Lehce naklepeme skořápky a opatrně oloupeme, abychom nepoškodili povrch bílku. Oloupaná vejce pak znovu - alespoň 20 minut - povaříme v menším hrnku ve směsi vody, sójové omáčky, badyánu a oleje. Během varu musí být vejce úplně ponořená v tekutině. Povrch bílku dostane hnědavou barvu, ale neprobarví se. Hotová vejce vyjmeme, necháme okapat.Pak je rozkrájíme na čtvrtky či osminky a podáváme jako předkrm doplněný kapií, rajčaty a salátovými lístky. K tomu podáváme mistrovskou omáčku, do níž kousky vajec namáčíme, nebo je na talíři omáčkou polijeme. Mistrovskou omáčku připravíme smícháním všech součástí, směs pak povaříme za stálého míchání.

Žádné komentáře:

Okomentovat