10. června 2012

Jahodové želé řezy

4 vejce, 20 dkg cukru krupice, 1 dl oleje, 1 dl mléka, 20 dkg polohrubé mouky, prášek do pečiva  
jahodové želé : 20 g čiré želatiny, 100 g vody teplé cca 50 °C, 250 g další vody, 300 g moučkového cukru, 250 g jahodového protlaku (z čerstvých anebo mražených jahod), 250 ml ušlehané šlehačky, červená (jahodová) potravinářská barva, jahodová / rybízová / marmeláda
Vejce ušleháme s cukrem el. šlehačem, poté přidáme už ručně olej, mléko a mouku s kypřícím práškem. Vlijeme buď na plech anebo do velké dortové formy (28 cm) vystlané pečícím papírem. Upečeme při 175 °C. Necháme vychládnout. Vychládlý plát na plechu potřeme jahodovou (popř. rybízovou) marmeládou - pokud jsme pekli v dort. formě, prořízneme korpus a pláty spojíme marmeládou, tu pak natřeme i na vrch korpusu. Pozor- horní vrstva marmelády působí jako izolace proti protečení želé ! Vychládlý řez krájíme na řezy anebo trojúhelníčky. Můžeme přizdobit šlehačkou. 

Žádné komentáře:

Okomentovat