16. března 2010

Losos na smetaně a brandy

lžíce másla,3 šalotky pokrájené na jemno,lžíce brandy,1/4 šálku bílého vína,6 lžic rybího nebo drůbežího vývaru,1/2 šálku smetany,2-3 lžíce zeleného pepře,2 lžíce oleje,4 porce lososa,sůl,mletý černý pepř
Ve velkém hrnci rozpustíme na středně velkém ohni máslo. Vsypeme šalotku a necháme změknout, nesmí ztmavnout. Podle chuti přidáme brandy, bílé víno a vývar a přivedeme k varu. Zprudka povaříme a necháme ze 3/4 odpařit. Snížíme teplotu, přilijeme smetanu, vsypeme 1 lžíci zeleného pepře a lžící ho mírně rozmačkáme. vaříme na velmi mírném ohni 4-5 minut, dokud omáčka trochu nezhoustne, pak ji přecedíme a přisypeme zbytek zeleného pepře. zatím co smažíme lososa, udržujeme omáčku v teple.
Ve velké pánvi rozpálíme olej. Lososa jemně osolíme, opepříme a osmážíme dokud z něho nevýtéká průhledná šťáva. přendáme na talíř, přelijeme omáčkou a podáváme.

Žádné komentáře:

Okomentovat