16. března 2010

Losos s limetkovou omáčkou

1 limetka,4 salátové listy,4 kousky mraženého chřestu,4 snítky kopru,60 g másla,2 žloutky, sůl,300 ml bílého vína,na špičku nože kurkumy,4 filety z lososa (po 150 g),4 plátky citronu
Z limetky vymačkáme šťávu. Chřest omyjeme spolu se salátem a koprem a necháme okapat.Ve vodní lázni vyšleháme žloutky a postupně přiléváme 150 ml bílého vína. Šleháme dále, dokud směs nezhoustne, a pak vmícháme 3/4 rozehřátého vlažného másla. Ochutíme solí, limetkovou šťávou a přibarvíme špetkou kurkumy. Hotovou omáčku ponecháme v chladnoucí vodní lázni pod pokličkou a občas ji promícháme. Mezitím v páře uvaříme chřest téměř doměkka (lze použít pařák na knedlíky). Lososa opláchneme a osušíme. Na pánvi ve zbylém rozehřátém másle lehce opečeme filety lososa ze všech stran.Pak do pánve přilijeme zbylé bílé víno, osolíme, přikryjeme poklicí.Dusíme doměkka asi 7 minut, přičemž rybu jednou obrátíme. Na talíře nalijeme omáčku a na ni rozdělíme plátky lososa. Každou porci ozdobíme listem salátu, chřestem, koprem a plátkem citronu. Jako příloha jsou vhodné brambory.

Žádné komentáře:

Okomentovat