25. července 2016

Zelenina jako příloha

Nejdůležitější pro to , aby zavařovaní bylo úspěšné, je pečlivý výběr zeleniny. Ta musí být vždy čerstvá a naprosto neporušená. Některé druhy se nakládají syrové, jako třeba hrášek, fazole a cukety. Jiné se musí nejdříve krátce blanšírovat. To znamená, že se na 3 až 5 minut ponoří do vroucí vody. Tvrdší druhy zeleniny, jako třeba květák, celer, karotka či dýňe, se musí dokonce předvařit. Pečlivě musíme rovněž připravit nálev a sklenice.

K malému pohoštění: Či jako příloha k masu se hodí „nakyselo“ naložený květák, pikantní okurky nakládačky, mladé cibulky. Dobrá je i zelená, červená i žlutá paprika, naložené feferonky a červená řepa. Na salát smícháme malé kukuřičné palice, hrášek, fazolky a mrkev. Bílé zelí je dobré naložit s křenem. Do olejového nálevu se nejlépe hodí na kousky nakrájený a povařený celer, kapie nebo houby.

Rajčatové pyré: 1 kg červených rajčat oloupeme, nakrájíme na kousky a společně se šťávou ze 2 citronů a na kostky nakrájenou citronovou kůrou asi 30 minut povaříme. Přidáme kg želírovacího cukru a krátce povaříme. Pyré dáme do vymyté sklenice a dobře uzavřeme. Stejně připravíme i zelená rajčata. K nim přidáme kousek zázvoru.
Pikantní salátové okurky: oloupeme, rozpůlíme, zbavíme semínek a nakrájíme je na kousky. Potom smícháme 1:1 ocet s vodou a 3 lžíce cukru, svaříme a přidáme hořčičná semínka a sůl. Oloupeme šalotku, očistíme kořen zázvoru a nakrájíme jej na plátky, obereme květy kopru a vše i s okurkami a lusky chilli vložíme do sklenice a přelijeme připraveným nálevem. Dobře uzavřeme.



Žádné komentáře:

Okomentovat