28. července 2016

Žampiony ve slaném nálevu

Na 4 sklenice si připravíme: 1,5 kg žampionů., 150 g sterilovaných zelených oliv., ¾ l vinného octa., sůl., ½ lžičky kmínu., tymián., bobkový list., citronovou kůru
Mladé pevné žampiony očistíme. Odkrojím nožičky a použijeme při přípravě pokrmů. Hlavičky přibližně 7 minut povaříme v osolené vodě, scedíme a necháme okapat. Mezitím připravíme nálev: svaříme ¾ l vinného octa a ¼ l vody, přidáme 3 lžičky soli, kmín, špetku tymiánu, bobkový list a kousek citronové kůry(z chemicky neošetřeného citrónu). Zamícháme a necháme asi 5 minut povařit. Potom přecedíme a necháme zchladnout. Olivy vyklopíme na síto. Umyjeme a opláchneme sklenice a víčka. Okapané žampionové hlavičky rozdělíme do sklenic a prokládáme olivami. Tip: pro efekt můžeme přidat i několik koleček mrkve. Naplněné sklenice zalijeme nálevem a uzavřeme víčky. Při teplotě 90° C sterilujeme žampiony asi 20 minut.
Doba přípravy zhruba 90 minut, 100 g asi 90 kJ / 25 kcal


Žádné komentáře:

Okomentovat