Želé jsou připravována ze šťáv čerstvých nebo vařených bobulových plodů a ovoce. Milují je hlavně děti, protože se tak krásně rozplývají na jazyku. Ovoce na želé by mělo být úplně zralé, protože tak obsahuje ještě více pektinu a šťáva daleko lépe želíruje. Želé připravíme buď vařením jednoho druhu ovoce, nebo smícháním různých druhů až do úplného rozvaření. Chceme-li získat pikantnější chuť, přidáme nakonec ještě citronovou šťávu. Želé můžeme získat také odšťavněním ovoce, kdy vzniklou šťávu svaříme s želírovacím cukrem.
Rybíz se pro výrobu želé zvlášť hodí. A to ať už červený, bílý či černý. Má totiž velmi silné želírovací schopnosti, podobně jako kiwi. Dobré je ale také želé angreštové, broskvové či meruňkové. Chceme-li zvýraznit chuť, přidáme do želé alkohol – třeba rum. Aby aroma nevyprchalo, přilijeme ho až úplně nakonec. Na poslední tři minuty před dovařením můžeme do želé přidat na ozdobu několik celých plodů.
Kdoule – dnes jsou tyto plody připomínající tvarem hrušku už téměř raritou. Ale v babiččině kuchyni nesměly chybět. Patřilo jim tam nezastupitelné místo. Kdoule jsou vhodné především na kompot. Před zavařením zbavíme plody lehce přichycených chomáčků nečistot, oloupeme je, rozčtvrtíme a vykrojíme jádřince. Na zavařeninu a želé se používá neoloupané ovoce, protože slupka obsahuje většinu atromatických látek.
Zavařeniny všeho druhu – jahodové, angreštové, třešňové, višňové, borůvkové, meruňkové... zkrátka hotová pastva pro oči. Aby zavařovací sklenice vypadaly lépe, můžeme je ozdobit na víčku kostkovanou látkou, kterou vystřihneme do kruhu a převážeme. Z bohaté zásoby si postupně vybíráme, na co máme právě chuť. K tomu ještě čerstvé housky, máslo, kávu, čaj a krásný nový den může pěkně začít.
Žádné komentáře:
Okomentovat