8. listopadu 2011

Zeleninová polévka s irským ječným chlebem

15 dkg ječné mouky; 30 dkg pšeničné mouky; 5 dkg cukru; 2 kávové lžičky jedlé sody; 3,5 dl bílého jogurtu; sůl; bílý pepř; 2 pórky; 5 dkg másla; 2 mrkve; hlavička zelí; litr masového vývaru; svazek tymiánu; svazek petrželové natě

Promícháme ječnou a pšeničnou mouku s cukrem, jedlou sodou, špetkou soli a s jogurtem. Z těsta vyválíme bochník, položíme ho na olejem vymaštěný plech a dáme na 30 až 40 minut péct do předehřáté trouby při teplotě 200 °C. Připravíme polévku: pórek nakrájíme na kousky, vhodíme na rozpěněné máslo a začneme dusit. Osolíme a přihodíme na kostičky nakrájenou mrkev a zelí. Opět osolíme, okořeníme bílým pepřem a podlijeme masovým vývarem a půl litrem vody. Až zelenina změkne, přidáme nadrobno nakrájený tymián a petrželovou nať. Před podáváním nakrájíme bochník ječného chleba na plátky. Plátky chleba opečeme jeden po druhém na pánvi. Opečené plátky chleba položíme na dno talíře. Zalijeme polévkou a nakonec ozdobíme petrželovou natí.

Žádné komentáře:

Okomentovat