7. listopadu 2011

Polévka z králičího ragú po maďarsku

60 dkg králičích stehen; cibule; celá mrkev; petrželový kořen; hliza celeru; svazeček kopru;15 dkg brambor; 5 - 6 polévkových lžic mouky; 1 dl zakysané smetany;vejce; sůl; mletá paprika;olej

V kastrolu si rozpálíme olej a orestujeme na něm najemno nasekanou cibulku. Zaprášíme mletou paprikou, zalijeme troškou vody a počkáme, až voda začne bublat. K tomuto základu přidáme králičí stehna, nakrájená na menší kostičky. Až maso zbělá, osolíme je. Mrkev, stejně jako kořen petržele a celer, nakrájíme také na kostičky a přidáme je k masu. Zasypeme jemně nasekaným koprem, který ale můžeme použít i v sušené podobě. Zalijeme vodou v takovém množství, aby maso i zelenina byly úplně pod hladinou, načež vše 20 - 25 minut vaříme. Potom přidáme brambory nakrájené na kostičky. 2 polévkové lžíce mouky si rozmícháme ve smetaně a v trošce vody. K tomu přilijeme jednu naběračku horké šťávy, a tak získáme směs, kterou polévku zahustíme. Ještě jednou necháme důkladně přejít varem. 3-4 polévkové lžíce mouky smícháme se špetkou soli a s jedním celým vajíčkem a vše dobře prohněteme. Budeme potřebovat tolik mouky, kolik je jí schopno vajíčko vstřebat, ale dávejme pozor, aby těsto na kapání bylo tvrdé. Pomoučenou rukou uštipujeme z těsta kousíčky, které házíme do vřelé a předem osolené vody. Vaříme asi 1,5 minuty a potom kapání scedíme. Teprve těsně před podáváním toto kapání klademe na dno talíře a na ně naléváme polévku.

Žádné komentáře:

Okomentovat