9. listopadu 2011

Ryba pečená na rožni

60 dkg slaniny; 4 kusy ryb, každý o váze asi 70 - 80 dkg (např.: pstruh nebo candát); 40 dkg hub; 1 kg brambor; 1,5 dl bílého vína; sůl; pepř; rozmarýn; šalvěj

Slaninu napíchneme na rožeň a uděláme na ní zářezy. Rybu také napíchneme na rožeň, napichujeme ji však opatrně, podél hřbetu. Na rybím mase uděláme také zářezy, osolíme a opepříme. Okořeníme šalvějí a rozmarýnem. Omyté houby nakrájíme na malé kousky a naplníme jimi břišní dutinu ryby. Sešijeme jehlou a pevnou nití. Oloupeme brambory. Zabalíme je do alobalu a opečeme na žhavých uhlících. Pokud nám zůstaly nějaké houby, můžeme je také zabalit do alobalu a opéct stejně jako brambory. Předtím je ale osolíme, opepříme a okořeníme rozmarýnem. Ryby a slaninu pečeme pouze na žhavých uhlících. Nejprve opečeme slaninu a tuk ze slaniny nakapeme na rybu. Potom opečeme ryby, během pečení je nemusíme otáčet. Pokud se ryba dobře propeče, snadno ji pak stáhneme z rožně. Opečenou slaninu zakapeme malým množstvím bílého vína, získá tak jemnou chuť a maso bude křehké. Před podáváním vybalíme opečené brambory z alobalu a položíme je vedle rybího masa a slaniny.

Žádné komentáře:

Okomentovat