26. dubna 2010

Jablečný kolač s drobenkou

300 g hladké mouky, 150 g másla, špetka soli, 1 vejce, 4 lžíce vody
náplň : 80 g vanilkového pudinku, 70 g hnědého cukru, 500 ml mléka, 120 g medu, 80 g cukru krupice,
1/2 lžičky mleté skořice, 400 g jablek, 50 g meruňkového džemu
drobenka : 30 g másla, 125 g hrubé mouky, 125 g cukru krupice, 1/2 lžičky mleté skořice
Na vál prosijeme mouku, přidáme změklé máslo, vejce, sůl a vodu a všechny suroviny zpracujeme v hladké těsto. Těsto rozválíme na tenký plát o síle asi 5 mm. Vyložíme jím obdélníkovou pečící formu, pak vložíme do trouby předehřáté na 150°C a pečeme 25 minut. V mléce uvaříme pudink podle návodu. Jablka rozkrojíme na polovinu, oloupeme a zbavíme jádřince. Povrch jablek nakrojíme jemnými zářezy ve tvaru mřížky. Na pánvi rozehřejeme med s přírodním cukrem a skořicí. Když směs začne pěnit, přidáme jablka a necháme zesklovatět. Pak je vyndáme na talíř a necháme lehce prochladnout. Vnitřek předpečeného korpusu vymažeme vrstvou džemu a zalijeme pudinkem. Na něj rovnoměrně rozložíme jablka a povrch posypeme drobenkou. Koláč ještě 30 minut pečeme 180°C.

Žádné komentáře:

Okomentovat