1. října 2010

Hrušky s mákem

180 g mouky, vejce, sůl, 140 g másla nebo margarínu, 2 lžíce ovesných nebo pšeničných vloček, lžíce kakaa, 200 g cukru, 800 g tvrdých hrušek, 400 ml mléka, kousek celé skořice, lžíce rozinek, 5 hřebíčků, citron, balíček pudinkového prášku, 25 g práškové želatiny, 50 g mletého máku

Vločky opražíme a smícháme je s moukou, tukem, kakaem, 50 g cukru, žloutkem, špetkou soli a citronovou kůru. Vypracujeme těsto a dáme ho odpočinout. Hrušky ( jen tvrdé ) oloupeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na osminky a pokapeme citronou šťávou. Do kastrolu nalijeme vodu, přidáme 70g cukru, skořici, rozinky, hřebíček, citronou šťávu a kůru z citronu. Když se voda začne vařit, přidáme hrušky a necháme je přejít varem. Pak stáhneme z plotny a necháme pomalu chladnout. Želatinu namočíme do vody a necháme 30 minut bobtnat. Z mléka a pudinkového prášku uvaříme krém a rozpustíme v něm 1/2 namočené želatiny. Přidáme mák, 50 g cukru a za občasného míchání necháme vychladnout. Z bílků a soli ušleháme pevný sníh, přidáme zbytek cukru a šlehme dál, až nám vznikne hladká, pevná hmota, kterou přimícháme do krému. Formu vyložíme vyváleným těstem a pečeme asi 20 minut ve středně vyhřáté troubě. Těsto naplníme krémem a necháme v chladu. Z hrušek slijeme šťávu, odměříme z ní asi 300 ml a rozpustíme v ní zbytek želatiny. Povařené hrušky nakrájíme na plátky a poklademe je společně s opranými rozinkai na koláč, zalijeme šťávou se želatinou a necháme ztuhnout.

Žádné komentáře:

Okomentovat