7. června 2010

Žitný chléb

250 g celozrnné mouky žitné, 150 g hladké mouky pšeničné bílá, 150 g celozrnné mouky pšeničné, 300 ml vlažné vody, 40 g čerstvého droždí, 1 lžíce soli, 2 lžíce octa

Všechny tři druhy mouky promícháme v míse a uprostřed vytvoříme důlek, do kterého vložíme droždí a 100 ml vlažné vody. Droždí s vodou zamícháme a necháme kynout 5 min. Potom přidáme zbytek vody, ocet a sůl. Vypracujeme těsto a necháme hodinu kynout. Na pomoučeném vále těsto ještě jednou prohněteme. Vyformujeme bochník chleba a necháme kynout 15 min. Položíme na plech a povrch potřeme slanou vodou. Vložíme do trouby spolu s nádobou s vodou. Pečeme 15 min. při 250°C.Když chléb začne tmavnout, zmírníme teplotu na 150°C a dopékáme 40 min. Po vyjmutí z trouby potřeme chléb vodou.

Žádné komentáře:

Okomentovat