7. června 2010

Uzlíky

500 g polohrubé mouky, 1 kostička droždí (42 g), 2 dl vlažného mléka, 1 lžíce cukru, 1 lžička hladké mouky, 100 g pískového cukru, 1 vejce, 100 g rozpuštěného másla (Hera), 1 vejce na potření, vanilkový cukr na posypání

Mouku prosijeme do mísy.Droždí rozdrobíme do vlažného mléka, přidáme lžíci cukru a lžičku mouky, promícháme a necháme na teple vykynout. Kvásek pak vlijeme do mouky, přidáme vejce a promícháme. Přilijeme rozpuštěný tuk a vařečkou nebo hnětačem vypracujeme husté hladké těsto.Poprášíme ho trochou mouky, přikryjeme utěrkou a necháme na teple as hodinu kynout. Odkrajujeme kousky vykynutého těsta a na pomoučněném prkénku z nich vyválíme delší tenké válečky. Utvoříme uzlíky, přeneseme je na pomaštěný plech, potřeme rozšlehaným vajcem, posypeme vanilkovým cukrem a necháme ještě chvíli kynout. Pak uzlíky upečeme dozlatova v nepředehřáté troubě při 200 stupních.

Žádné komentáře:

Okomentovat