7. června 2010

Velikonoční mazanec

400 g hladké mouky, 30 g droždí, 80 g cukru moučka, 150 ml mléka, 125 g másla, sůl, 2 žloutky, mletý muškátový oříšek, 50 g rozinek, 100 g kandovaného ovoce, 50 g loupaných mandlí, tuk na plech, vejce na potření, cukr na posypání mazance

Mouku prosijeme do mísy. Do hrnečku rozdrobíme droždí, promícháme se lžící cukru, mouky a trochou vlažného mléka. Přikryjeme a kvásek necháme kynout. K mouce přidáme zbytek cukru, rozehřátý prochladlý tuk, sůl, žloutky, muškát, doplníme kváskem a zbylým vlažným mlékem zaděláme tužší těsto, které přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. Během kynutí těsto krátce propracujeme.Rozinky propláchneme (můžeme namočit do rumu). Vykynuté těsto přendáme na vál, přidáme rozinky, nakrájené kandované ovoce, vytvarujeme 2 bochánky, které přendáme na plech vymazaný tukem a necháme ještě chvíli kynout. Mandle nakrájíme na nudličky. Mazanec potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi a nastříhneme do kříže. Pomalu pečeme ve vyhřáté troubě. Vychladlý mazanec pocukrujeme.

Žádné komentáře:

Okomentovat