24. října 2011

Vepřová panenka na rožni plněná houbami

60 dkg vepřové panenky; 20 dkg anglické slaniny (bacon); 20 dkg hříbků; 1 dl olej; 80 dkg brambor; 5 stroužků česneku; 10 dkg čerstvého špenátu; 15 dkg másla; sůl; pepř; majoránka

Vepřovou panenku rozevřeme, osolíme, opepříme a pod fólií naklepeme a promneme, aby maso bylo vláčnější. Přidáme plátky anglické slaniny a houby (používá se hlíva ústřičná), které nakrájíme na nudličky. Ochutíme majoránkou. Potom maso pevně srolujeme do závitku, který rozkrájíme na kolečka silná asi dva prsty. Potom kousky plného masa nabodáme na rožeň (tři kousky na jednu jehlu) a na středně velkém ohni je v malém množství oleje po obou stranách do křupava opečeme, což nám bude trvat zhruba 15-20 minut. Na hrubo natrhané špenátové listy podusíme na oříšku másla. Osolíme, posypeme bílým pepřem a potom do špenátu rychle zamícháme brambory omaštěné máslem, které jsme si předem uvařili ve slupce a nakrájeli na kostičky. Směs špenátu a brambor necháme důkladně prohřát a nastrouháme do ní pár stroužků česneku. Před podáváním naložíme brambory se špenátem na talíř a na ně umístíme rožně s masem. Jehly vytahujeme z masa až při jídle.

Žádné komentáře:

Okomentovat