24. října 2011

Plněná vepřová panenka zapékaná v těstíčku s šalotkovou omáčkou z červeného vína

60 dkg vepřové panenky; 15 dkg slaniny; 15 dkg tenké suché klobásy;  hlávky kapusty; balení máslového těsta; vejce; 5 dkg sezamových semínek; 5 šalotek; 3 dkg másla; 20 dkg hub shitake;10 dkg mouky; 2 dl masového vývaru; svazek pažitky; 2 dl červeného vína; sůl; pepř; mletý kmín; jedlá soda; olej

Vepřovou panenku očistíme a nakrájíme na rozevřené plátky. Osolíme, opepříme, ochutíme mletým pepřem, přikryjeme fólií a dlaněmi promačkáme. Na maso položíme plátky anglické slaniny, kolečka tenké klobásy a plátky masa pevně stočíme. Závitky předsmažíme na malém množství oleje. Do slané vody, do které jsme nasypali jedlou sodu, vhodíme listy kapusty a několik minut je povaříme. Jedno balení máslového těsta rozložíme na vál posypaný moukou, na těsto položíme listy kapusty a předsmažené plátky masa. Těsto stočíme, položíme na olejem vymazaný plech, pomažeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme sezamovými semínky. S těstem musíme pracovat rychle, aby z teplé náplně nezklouzlo. Závin naplněný masem upečeme v předehřáté troubě při teplotě 170-180 °C.
Připravíme omáčku: šalotku nakrájíme na kolečka a 10 až 15 minut podusíme na másle. Nakrájíme houby, vhodíme je na cibulový základ a promícháme. Několik minut podusíme a zaprášíme moukou. Důkladně osmahneme a podlijeme masovým vývarem. Do omáčky vhodíme nadrobno nasekanou pažitku, zalijeme vínem a na malém plameni důkladně povaříme. Před podáváním rozkrojíme masem naplněný závin na silné plátky, položíme na talíř, vedle nalijeme cibulové ragú s červeným vínem a nakonec ozdobíme několika snítkami pažitky.

Žádné komentáře:

Okomentovat