27. října 2011

Malinová pěna s vanilkou

4 vejce; 15 dkg krystalového cukru; citron; pomeranč; 4 polévkové lžíce mouky; 3 polévkové lžíce kakaového prášku; polévková lžíce rozpuštěného másla; 5 dkg krájených mandlí; krabice smetanového sýra mascarpone; 15 dkg vanilkového cukru; tyčinka vanilky v celku; 40 dkg malin;2,5 dl smetany

Vajíčka rozbijeme a rozdělíme na žloutky a bílky. K bílkům přisypeme 5 dkg krystalového cukru a ušleháme z nich tuhý sníh. Do sněhu nalijeme žloutky a s dalšími 10 dkg krystalového cukru je v něm rozmícháme. Přímícháme i citronovou a pomerančovou kůru. Potom přisypeme mouku a kakaový prášek, přidáme polévkovou lžíci rozpuštěného másla a vše znovu opatrně smícháme. Dále přisypeme krájené mandle a vzniklou hmotu vložíme do pekáče vystlaného alobalem. Upečeme v předehřáté troubě při teplotě 180 °C. Mascarpone rozmícháme do hladka s 10 dkg vanilkového cukru a s citronovou a pomerančovou kůrou. Ochutíme vnitřkem jedné vanilkové tyčinky. Potom ještě postupně přisypáváme a vmícháváme 30 dkg malin. Ze smetany ušleháme po přidání vanilkového cukru pěnu, kterou trochu rozředíme připravený malinový krém. Před konzumací dáme do chladničky pořádně vychladit. Podáváme tím způsobem, že do sklenice nasypeme trochu zbylých malin, na to přijde vrstva malinové pěny a tu zakryjeme porcí čerstvě upečeného kakaového piškotu. Tyto vrstvy pravidelně střídáme tak dlouho, dokud nemáme sklenici plnou až po okraj. Na poslední vrstvu uděláme šlehačkovou čepici a ozdobíme ji mátovým lístečkem.

Žádné komentáře:

Okomentovat