25. října 2011

Palačinka plněná vlašskými ořechy a švestkami s borůvkovou polevou

na palačinky : 3 vejce; 1 dl mléka; 40 dkg mouky
na náplň : litr mléka; 20 dkg mletých vlašských ořechů; balíček pudingového prášku; 4 dkg medu; 30 dkg švestek
na polevu : 1 dl červeného vína; 6 dkg medu; 10 dkg borůvkové zavařeniny; lusk vanilky; balíček pudingového prášku; 1 dl smetany

Nejprve si uděláme palačinky. Vajíčka smícháme s mlékem, se špetkou soli a s moukou. Tak nám vznikne hustá masa, kterou podle potřeby postupně ředíme vodou – případně mlékem – tak dlouho, dokud těsto nezíská náležitou konzistenci. Potom z něho na rozpálené pánvi v malém množství oleje pečeme palačinky. Výrobu náplně zahájíme tím, že v rychlovarném zařízení začneme hřát vodu s cukrem. Zalijeme ji 1 litrem mléka, a jakmile dosáhne bodu varu, přisypeme mleté ořechy. Pudingový prášek rozmícháme do hladka v malém množství mléka nebo vody a zahustíme jím hmotu obsahující vlašské ořechy. Potom ještě přimícháme med a do okamžiku podávání dáme náplň stranou.
Polevu připravujeme ze směsi červeného vína a medu, do které přidáme borůvkovou zavařeninu a vnitřek vanilkového lusku. Uvedeme do varu, zahustíme jedním sáčkem pudingového prášku rozmíchaným v mléce nebo ve vodě a obohatíme smetanou. Podáváme tím způsobem, že palačinky pomažeme náplní z vlašských ořechů, ke které přisypeme švestky rozkrájené na kostičky, a potom je složíme do tvaru menších ranečků. Zalijeme je borůvkovou polevou, posypeme práškovým cukrem a ozdobíme zbytkem švestek, případně i borůvkami.

Žádné komentáře:

Okomentovat