27. října 2011

Syrníky

40 dkg tvarohu; 2 vajíčka; 2 citrony; 2 dl suchého bílého vína; 4 dkg práškového cukru; 10 dkg vanilkového cukru; 20 dkg krystalového cukru; 10 dkg čajového másla; 0,2 dl oleje; 6 dkg mouky; 20 dkg jahod

Tvaroh důkladně prohněteme s citronovou kůrou nastrouhanou za dvou citronů, s vanilkovým cukrem a jedním celým vajíčkem. Vzniklou hmotu necháme přibližně 20 minut odpočívat. Potom začneme z masy ručně tvarovat silnější placičky, zaprášíme je moukou a v horkém oleji je na středně velkém ohni po obou stranách do zlatova osmažíme. K syrníkům zhotovíme sós, ke kterému si nejprve uděláme karamel ze 20 dkg krystalového cukru. Až získá karamelizovaný cukr zlatohnědou barvu, zalijeme jej 2 dl suchého bílého vína. Cukr necháme ve víně zcela rozpustit a přidáme máslo. Důkladně povaříme, aby se nám pěkně spojily chutě. Jahody rozkrojíme napůl a 1-2 minuty je povaříme v karamelové omáčce. Tvarohové placičky před podáváním zalijeme tímto tekutým karamelem s jahodami.

Žádné komentáře:

Okomentovat