28. října 2011

Ořechový zákusek speciál

litr mléka; 5 dkg kakaového prášku; 5 dkg škrobu; 25 dkg cukru; 1 dl smetany; 30 dkg mletých vlašských ořechů; 5 vajíček; 40 dkg těstovin (flíčků); 5 dkg másla; 3 citrony; 5 dkg hrozinek; 1 dl koňaku; pomeranč; sůl

Vajíčka rozdělíme na žloutky a bílky. K bílkům přidáme 2 polévkové lžíce krystalového cukru a ušleháme z nich tuhý sníh. Žloutky rozmícháme do hladka s 12 dkg cukru, nahrubo nastrouhanou pomerančovou kůrou a s citronovou kůrou, nastrouhanou zase najemno. Potom přisypeme hrozinky, které se předtím máčely v koňaku, a mleté ořechy. Všechno důkladně smícháme. Těstoviny uvaříme ve slané vodě s několika kapkami oleje a přimícháme je do výše popsané hmoty. Krém s těstovinami pak trochu zředíme ušlehaným sněhem a vložíme do formy na pečení, vymazané tukem. Pečeme v troubě předehřáté na 160-180 °C. Poté začneme připravovat čokoládovou polevu :  V rychloohřívači si ohřejeme malé množství vody. Vsypeme do ní polévkovou lžíci krystalového cukru a vlijeme mléko. V míse si v trošce vody a mléka rozmícháme kakaový prášek, škrob a 10 dkg krystalového cukru. Přikápneme k tomu pár kapek koňaku a všechnu tuto hmotu vlijeme do mléka, které ovšem nejdřív musí dosáhnout bodu varu. Důkladně povaříme, a aby byl krém opravdu dobrý, přidáme smetanu. Do podávání pak udržujeme teplé. Podáváme tím způsobem, že ke každé porci vykrojíme velkou kostku upečených těstovin a zalijeme ji čokoládovou polevou. Nakonec můžeme kreaci ozdobit i práškovým cukrem. 

Žádné komentáře:

Okomentovat