25. října 2011

Jelení plátky s vinnou omáčkou a prosnou kaší

50 dkg jeleního masa; 20 dkg prosa; 3 dl tmavé omáčky; 25 dkg husích jater; 4 dl masového vývaru; 2 dl vína Grande selection; 5 dkg másla; sůl; barevný pepř; rozmarýna; olivový olej 

Rozpálíme máslo a osmahneme na něm nadrobno nasekanou cibuli. Až cibule zbělá, přidáme proso. Krátce osmahneme, mírně osolíme a postupně podlijeme masovým vývarem. Můžeme přidat i najemno nasekanou petrželovou nať. Vaříme tak dlouho, dokud proso dostatečně nezměkne, během vaření neustále doplňujeme odpařenou vodu. Polovinu připraveného množství husích jater nakrájíme na kostičky, osolíme, opepříme a potom promačkáme přes síto s drobnými otvory do tmavé omáčky. Omáčku povaříme a přikápneme malé množství vína Grande selection. Zbylá husí játra nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme a orestujeme. Jelení maso osolíme a ochutíme mletým pepřem, barevným pepřem a mletým jalovcem. Osmažíme na olivovém oleji. Před podáváním vytvarujeme prosnou kaši na talíři pomocí kovového kroužku do tvaru kolečka. Na kaši položíme jelení maso a plátek husích jater. Nakonec vše zakapeme tmavou omáčkou z husích jater. Zdobíme petrželovou natí a barevným pepřem.

Žádné komentáře:

Okomentovat