21. března 2013

Základní domácí majonéza

podle chuti a potřeby: vejce nebo žloutky, olej podle potřeby, ocet, sůl

Základem je, že olej a vejce musí mít stejnou nejlépe pokojovou teplotu. Žloutky nebo i celé vejce, /ale jen ze žloutků je chutnější/ vyklepneme do nádoby ( nejlépe do mixeru )a za stálého šlehání nebo v chodu mixeru pomalu tenkým pramínkem přiléváme olej. Až majonéza zhoustne přidáme trochu octa a soli a šleháme dál za dalšího přilévání oleje. Toto je majonéza. Pokud chceme použít jako tatarku rozmixujeme lžíci plnotučné hořčice, nakrájenou naloženou okurku, a kdo má rád i kousek nadrobno nakrájené cibule. Přidáme pepř a dochutíme solí. (pokud se vám majonéza srazí vezmeme nové suroviny a dbáme opravdu na stejnou teplotu a sraženou můžeme po troškách zašlehat do nového základu, srazí se opravdu jen z důvodu, že olej a vajíčka měla rozdílnou teplotu)

Žádné komentáře:

Okomentovat