21. března 2013

Vepřová kýta na smetaně

750 g vepřové kýty, sůl, 50 g másla, 1 l vývaru z bujonové kostky, 100 g kořenové zeleniny, 40 g slaniny, trochu tymiánu, 250 ml zakysané smetany, 4 zrnka pepře, 2 zrnka nového koření, citron, 20 g hladké mouky, 10 g cukru

Oprané vepřové maso z kýty osušíme, necháme ho vcelku, protáhneme ho na nudličky nakrájenou slaninou a osolíme. Kořenovou zeleninu (mrkev, petržel, celer) si očistíme, nakrájíme na nudličky. Připravíme si vývar z bujonové kostky podle návodu. V kastrolu si rozpálíme máslo a zbytky slaniny a osmažíme na něm nakrájenou kořenovou zeleninu. Přidáme pepř, nové koření a tymián, potom vložíme maso a podlijeme ho vývarem. Dáme do trouby a nejprve maso dusíme ho pod pokličkou. Ke konci pokličku odstraníme a nepřikryté maso opečeme po obou stranách dočervena. Dáváme však pozor, aby se zbytečně nevysušilo. Upečené maso vyndáme z kastrolu a dáme ho na prkénko. Až trochu zchladne, nakrájíme ho na plátky (porce). Šťávu z pod masa můžeme rozmixovat nebo pouze rozmačkat zbývající kousky zeleniny. Potom do ní přidáme zakysanou smetanu, ve které jsme rozmíchali hladkou mouku, ochutíme citronovou šťávou a případně obarvíme karamelem (stačí však také přidat do omáčky lžičku cukru, pokud nemáte s karamelem zkušenost). Omáčku ochutnáme a případně přisolíme. Vepřová kýta na smetaně se podává s houskovým knedlíkem.

Žádné komentáře:

Okomentovat