18. října 2010

Vepřová pečeně na rozmarýnu

800 g vepřové pečeně, 5 stroužků česneku, hrst čerstvého rozmarýnu (případně drceného, ne mletého), hrstka soli, pepř podle chuti, olivový olej, červené víno na podlití, 8 větších brambor

Stroužky česneku rozmačkáme a smícháme se solí, pepřem a nasekaným (drceným) rozmarýnem.Do masa na pečeni uděláme nožem zářezy, do kterých vetřeme aromatickou směs. Zbytkem směsi potřeme maso i na povrchu. Takto připravenou pečeni rychle osmahneme na pánvi na rozpáleném oleji ze všech stran a sundáme z pánve.Oloupané, omyté a osušené nové brambory nakrájíme na stejně velké stroužky a vyložíme jimi dno na pekáče. Pokapeme je olivovým olejem a posypeme solí, pepřem a rozmarýnem.Na vrstvu brambor položíme připravenou orestovanou pečeni a dáme péct.
Uprava podle toskánského receptu : Do trouby rozehřáté na 150°C, přitom prvních 15 min. pečeme maso přikryté, po odkrytí podle potřeby občas poléváme směsí vína, vody a olivového oleje, aby se nevysušilo. Posledních 15 minut zvýšíme teplotu v troubě na 220°C, aby se maso i brambory upekly dozlatova a získaly křupavou kůrku.Upečenou pečeni podáváme nakrájenou na tenké plátky politou šťávou z pečeně a s bramborami.

Žádné komentáře:

Okomentovat