18. října 2010

Domácí chléb s ořechy

2 malé bochníky-250 g hladké mouky, 250 g celozrnné žitné mouky, 42 g droždí, lžíce cukru, 50 ml vody, 2 hrsti vlašských ořechů, 2 hrsti slunečnicových semínek, 2 lžičky fenyklu, hrst sezamového semínka, 1,5 lžičky soli, 40 g másla, 250 ml podmáslí, mouka na vyválení, slaná voda na potření

Hrst mouky, cukr, droždí a 50 ml teplé vody dobře smícháme a necháme vzejít kvásek, cca 10–15 minut. Ostatní sypké suroviny (mouku, rozlámané ořechy, slunečnicové semínko, fenykl, sůl) smícháme, přidáme rozpuštěné vlažné máslo, podmáslí a kvásek. Důkladně propracujeme, lehce zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout cca 45 minut. Z vykynutého těsta vytvarujeme dva bochánky, vložíme na plech vyložený pečícím papírem, vršky mírně nařízneme do kříže či mřížky a necháme vykynout ještě 15–20 minut. Potřeme mírně slanou vodou, posypeme sezamovým semínkem, vložíme do rozpálené trouby na 180°C. Podle typu trouby pečeme 45–60 minut. Během pečení a po upečení ještě potřeme osolenou vodou.

Žádné komentáře:

Okomentovat