18. října 2010

Hovězí mole

6 steaků z nízkého roštěnce á 150 g
marináda : 150 ml tequilly, 2 limetky (použijeme šťávu i kůru), hrst sekaného koriandru, kajenský pepř, sůl
mole : 150 g sezamového semínka, 80 g celých loupaných nesolených mandlí, 80 g celých vyloupaných nesolených arašíd, 3 až 4 červené chilli papričky sušené bez semínek, menší cibule, 2 stroužky česneku, 150 g loupaných rajčat, banán, 80 g rozinek, 80 g sušených švestek, lžička sušeného oregána, ½ lžičky mletého hřebíčku, ½ lžičky mleté skořice, ½ lžičky mletého nového koření, 50 g kvalitního kakaového prášku nebo 100 g nastrouhané čokolády na vaření, špetka soli, 50 ml oleje

Steaky osolíme a vložíme do marinády z tequily, koriandru, limetkové šťávy a kůry, kajenského pepře a necháme odležet přes noc v lednici. Sezamová semínka na sucho opražíme v pánvi a dáme stranou do misky. Na sucho v pánvi opražíme i oloupané mandle a arašídy. Chilli papričky, cibuli a česnek nakrájíme najemno a na oleji orestujeme dozlatova, přidáme loupaná rajčata a krátce 5 až 7 minut provaříme, přidáme na plátky krájený banán a ostatní suroviny (opražené mandle a arašídy, rozinky, sušené švestky), koření a kakao a vše společně promícháme a odstavíme. Pokud je směs příliš hustá, přidáme trochu vody, aby měla konzistenci uvařené krupicové kaše. Směs vložíme po částech do mixeru nebo kutru a rozmixujeme na jemnou omáčku, která by měla být velmi hustá. Steaky zprudka z obou stran orestujeme, na vrch poklademe rozmixované mole, přiklopíme a necháme společně podusit 10 až 15 minut. Hotové servírujeme na talíř, posypeme sezamovým semínkem a podáváme s teplými tortillami.

Žádné komentáře:

Okomentovat