18. října 2010

Uzené maso se švestkovým čatní

400 g vařené uzené maso (pečeně, krkovice),
švestkové čatní : 100 g másla, 2 červené cibule, 400 g čerstvých nebo mražených vypeckovaných švestek, 200 g sušených švestek bez pecky, 100 g krystalového cukru, 200 ml bílého vína, 1 - 2 PL čerstvého, jemně posekaného zázvoru, sůl, bílý pepř
bramborové rösti : 100 g čerstvě nastrouhaného křenu, 4 středně velké brambory, sůl, pepř černý čerstvě mletý, olivový olej na osmažení

Čerstvé švestky očistíme a nakrájíme nahrubo, sušené na nudličky, cibuli na jemné měsíčky, zázvor na jemné nudličky. Rozpustíme máslo, osmahneme na něm cibuli a zázvor, přisypeme cukr a necháme zkaramelizovat, přidáme švestky a zalijeme je vínem; necháme dusit cca 15 - 20 minut (záleží jak jsou švestky šťavnaté) do mírného zhoustnutí, ještě dochutíme solí, pepřem, popř. cukrem a necháme vychladnout. Oloupané a omyté brambory nakrájíme na velmi jemné nudličky a promícháme s čerstvě nastrouhaným křenem a na rozpálené pánvi, nejlépe teflonové, pečeme placičky o průměru 10 cm z obou stran; opečené je necháme okapat na papírovém ubrousku, osolíme a opepříme; v době, kdy připravujeme rösti, dáme vařit uzené maso. Vařené uzené maso nakrájíme na plátky, na talíř servírujeme společně s čatní a rösti.

Žádné komentáře:

Okomentovat