18. října 2010

Králík s domácí nádivkou

králík,150 g špeku, 300 g cibule, 50 g česneku, 5 PL plnotučné hořčice, 400 ml bílého vína, pepř, sůl
nádivka : 6 rohlíků, 200 g vařeného uzeného masa, 200 ml vývaru z uzeného masa, 6 vajec, 50 g másla, 50 g čerstvě nastrouhaného křenu, 3 mladé cibulky, svazek bylinek (libeček, petrželka), muškátový oříšek, pepř, sůl 

Očištěného králíka prošpikujeme slaninou, osolíme a opepříme. Česnek prolisujeme a smícháme s hořčicí a touto směsí potřeme králíka z vrchu i zevnitř. Králíka naplníme nádivkou, kůži na břišní části spojíme špejlí, vložíme do pekáče s cibulí pokrájenou na měsíčky, podlijeme vínem a pečeme při 180°C 1-1,5 hodiny dozlatova. Během pečení přeléváme šťávou.
Nádivka : Rohlíky nebo žemle nakrájíme na kostičky, navlhčíme vývarem z uzeného, přidáme žloutky, pokrájené uzené maso, jemně posekanou cibuli, bylinky, nastrouhaný křen, rozpuštěné máslo, dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem a dobře promícháme. Z bílků vyšleháme sníh, který lehce vmícháme do těsta. Nádivkou plníme králíka, zbytek vkládáme do vymazaných a strouhankou vysypanýchzapékacích misek, ve kterých nádivku pečeme při 180°C cca 20 minut.

Žádné komentáře:

Okomentovat