6. října 2010

Lívance ruské (bliny)

mouka hrubá 20 dkg, mouka sójová 10 dkg, vejce, mléko 0,75 l, voda 2 dcl, kvasnice 1,5 dkg, cukr 1,5 dkg, sůl 8 g
Odváženou mouku dobře za sucha promícháme, malého množství směsi použijeme na přípravu kvásku spolu s droždím, cukrem a menším množstvím mléka. Když kvásek vykynem, zředíme jej mlékem, rozmícháme a pomalu přisypáváme za stálého míchání směs mouk, sůl a nakonec přidáme žloutek. Velmi dobře vypracujeme vařečkou, ušleháme bílek na hustý sníh a opatrně vmícháme do směsi. Dáme na teplé místo kynout na půl druhé až dvě hodiny. Rozpálený lívanečník nebo malou pánvičku dodře potřeme tukem nebo olejem, sběračkou opatrně nabíráme zkynuté těsto na lívanečník a opékáme po obou stranách. Podáváme teplé čerstvé jako přílohu k zelenině, nebo jako sladký chod s džemem, povidly či borůvkami a potřeme tvarohem nebo žervé, nebo pokapeme kyselou smetenou či mlékem.

Žádné komentáře:

Okomentovat