mléko 250 g, cukr vanilinový 40 g, rýže kulatá 100 g, jahody 750 g, rybízová šťáva 250 g, cukr moučka 40 g, mandle 50 g, vejce, sůl 10 g
V kastrole svaříme mléko s vanilinovým cukrem a solí. Přidáme přebranou propláchnutou rýži. Na mírném plameni vaříme asi 40 minut za občasného míchání. Mezitím opereme jahody a odstraníme z nich zelené lístečky. Osm hezkých kousků rozpůlíme a odložíme stranou na ozdobu. Ostatní jahody rozmixujeme s rybízovou šťávou a moučkovým cukrem. Mezitím sloupneme mandle a pokrájíme na lupínky. Na pánvi je opražíme nasucho do zlatova. Ihned je vyjmeme z pánvičky a necháme prochladnout. Měkkou uvařenou rýži sundáme z plotýnky a do prochladlé vmícháme vejce. Z této hmoty vytvarujeme rukama nebo dvěma malými lžičkami malé úhledné knedlíčky. Rozdělíme je na talíře a přelijeme studenou jahodovou polévkou. Ozdobíme polovinami jahod a navrch posypeme ještě praženými mandlovými lupínky.
Žádné komentáře:
Okomentovat