8. října 2010

Dýňový džus

dýně 3 kg, cukr 1,2 kg, voda 2,5 kg, kyselina citronová lžíce, citron 6 ks, citronový sirup 
Na 3 kg dýně potřebujeme 2,5 l vody, 1,2 kg cukru a lžíci kyseliny citronové. Dýni oloupeme, vydlabeme dužinu a bez jader ji pokrájíme na malé kostičky. (Jádra usušíme, obsahuji zinek, suchá konzumujeme asi 5 až 8 ks deně) Pak ji ve vodě,cukru a kyselině citronové necháme máčet 24 hodin. Asi 4x za tu dobu zamicháme.Druhý den přidáme 3 citróny i s kůrou. pak všechno uvaříme do měkka a vychladlé rozmixujeme. Do této směsi přidáme ještě šťávu ze 3 citrónů a citrónový sirup (nejlépe Ovocit). Tuto směs přepasírujeme,nejlépe přez hustý kovový cedník.Tento koncentrát sterilizujeme v omnia sklenicích 0,7 l 20 minut při 100 C. Před konzumací obsah sklenice vlijeme do 2 l láhve a dolijeme vodou promícháme a dáme vychladit.

Žádné komentáře:

Okomentovat