6. října 2010

Lehký těstovinový slaný nákyp s tomatovým výtažkem

těstovinové strouhání : vejce 4 ks, mouka hrubá 700 g, sůl 120 g, mléko 1000 g, česnek 50 g, rajče 300 g, paprika 100 g, máslo 200 g, vejce 8 ks
rajčatový výtažek : cibule 200 g, rajský protlak 200 g, rajče 500 g, pepř bílý 5 g, olej stolní 200 g, česnek 50 g, paprika 80 g, sůl 20 g
Do mouky přidáme rozšlehaná vejce a vypracujeme tužší těsto. Pak těsto nastrouháme na jemném struhadle, a vsypeme ho do vařícího se osoleného mléka. Strouhání v mléce rozvaříme na hustou kaši. Máslo utřeme do pěny a pak ho přidáme do vychladlé těstovinové kaše. Do hmoty pak zapracujeme spařená a oloupaná rajčata, omyté a jadřinců zbavené papriky, vše pokrájené na tenké nudličky ( julliene ). Přidáme utřený česnek a rozšlehané žloutky. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, ktrerý lehkým převracením zapracujeme do nákypové hmoty. Hmotu pak vložíme do máslem vymazané a strouhankou vysypané formy. Přikryjeme alobalem a pečeme v troubě ve vodní lázni, asi 3/4 hodiny.
Tomatový výtažek : Zpěněnou cibulku, protlak a čerstvé tomaty propasírujeme přes síto. Přidáme sůl, česnek, a pepř. Jako vložku můžeme přidat proužky papriky. Vše krátce povaříme. Na porci klademe 2 - 3 plátky nákypu na omáčku. Zdobíme oloupaným tomatem.

Žádné komentáře:

Okomentovat