23. září 2010

Pivní guláš z kližky

1/2 kg kližky, 4 cibule, 2 lžíce sádla, zelená paprika, 1 konzerva (400 g) zelené fazolové lusky krájené v mírně slaném nálevu, lžička mletého zázvoru, 3 lžičky sladké papriky, lžička pepře, lžička majoránky, lžička jemně drceného badyánu, 2 kostky masového vývaru, sůl, 5 kuliček jalovce, 2 lžíce polohrubé mouky na zahuštění, 2 lahve světlého piva, 1 dcl Tuzemáku
Na sádle zpěníme zázvor, přidáme nakrájenou cibuli a mícháme, až cibulka zesklovatí.  Vmícháme ostatní koření a na kostičky pokrájené maso, krátce orestujeme a zalijeme pivem. Pod pokličkou vaříme asi 60 minut (podle stáří býčka i déle, až maso skoro změkne), přidáme nadrobno pokrájenou papriku, Tuzemák , po 20-ti minutách  zahustíme polohrubou moukou rozkvedlanou v nálevu (scezeném z fazolových lusků)  a necháme ještě chvilku povařit. Přidáme fazolové lusky z konzervy a po jejich prohřátí podáváme. Podle zásady české kuchyně je lepší ohřátý až druhý den! Jako příloha je vhodný houskový knedlík, nebo chléb.

Žádné komentáře:

Okomentovat