24. září 2010

Alsaské zelí

3/4 kg kyselého zelí, 1/4 kg bůčku, 1/2 kg uzeného masa, 1/4 kg slaniny, 4 dl bílého vína (alsaské víno není podmínkou), 2 uzenky, pepř, sůl,(10-20 kuliček jalovce)
Vodu z kysaného zelí slít a uchovat na pozdější podlévání. Kyselé zelí ve dvou vodách vyprat. Slaninu nakrájet na kostičky a s kouskem másla na pánvi na mírném ohni rozpustit. Do kastrolu se zelím nalít 2 sklenice bílého vína. Hrnec zakrýt a postavit na oheň. Jakmile se tekutina začne vařit, přidat do hrnce slaninu s máslem. Ztlumit oheň a přidat všechno maso rozkrájené na kostky pepř, sůl, jalovec. Znovu přikrýt a nechat vařit asi 2 hodiny. Občas nahlédnout, není-li potřeba zelí podlít. V případě potřeby přilít po troškách vodu ze zelí. Když je maso úplně měkké, je zelí hotové. Ochutnejte, přisolte, opepřete, přikryjte a odneste do chladna. Druhý den při ohřívání přidat 2 nakrájené uzenky a vařené brambory.

Žádné komentáře:

Okomentovat