27. července 2010

Rajská omáčka od babičky

3 lžíce hladké mouky, 3 lžíce tuku, 100 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), malá cibule, 500 g rajčat nebo 80 g rajčatového protlaku, cukr, ocet, sůl, několik kuliček pepře a nového koření, bobkový list, citron, 5 dl vývaru
Na tuku osmažíme očištěnou na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu a nahrubo nakrájenou cibuli. Když je zeleninový základ stejnoměrně dozlatova osmažen, přisypeme hladkou mouku, osmahneme a vmícháme rajčatový protlak nebo opraná rozkrájená rajčata. Do základu přelijeme vývar, rozšleháme a přivedeme do varu. Omáčku okořeníme několika kuličkami pepře a nového koření, bobkovým listem a kouskem tence odkrojené citronové kůry. Vaříme zvolna asi 30 minut, potom omáčku ještě dochutíme cukrem, octem, solí a citronovou šťávou, krátce povaříme a přecedíme přes jemné sítko.

Žádné komentáře:

Okomentovat