27. července 2010

Masové kuličky v omáčce

750 g mletého hovězího masa, 1 stroužek česneku, 1 svazek petrželky, vejce, sladkou papriku, sůl, pepř, 2 polévkové lžíce másla nebo rostlinného tuku, 3 polévkové lžíce mouky, 1/4 litru mléka, 1/2 kelímku šlehačky, 1 kávovou lžičku jemného kečupu, špetka cukru

Česnek a cibuli oloupeme a velmi najemno posekáme. Petrželku opláchneme,osušíme a rovněž usekáme. Potom uhněteme dohromady mleté maso,česnek ,cibuli,vajíčko a polovinu petrželky. Směs dobře okořeníme paprikou,solí,pepřem a utvoříme celkem osm kuliček. Uvedeme do varu větší množství osolené vody,ve které masové kuličky při nízké teplotě přibližně 15 minut vaříme. Využijeme tu čtvrthodinu, a než budou masové kuličky hotové,v kastrole zahřejeme máslo nebo vhodný rostlinný tuk. Necháme na něm zpěnit mouku, kterou potom za stálého míchání rozředíme mlékem a smetanou. Vmícháme do ní polévkovou lžíci papriky a kečupu. Omáčku při velmi mírné teplotě 5 min. povaříme a ochutíme solí,pepřem  a cukrem. Uvařené masové kuličky scedíme, necháme dobře okapat a pak vložíme do omáčky. Posypeme pažitkou a můžeme okamžitě podávat. Výborně k tomu chutná hlávkový salát s čerstvou paprikou.

Žádné komentáře:

Okomentovat