30. července 2010

Losos se zeleným pepřem

lžíce másla, 3 šalotky pokrájené na jemno, lžíce brandy, 1/4 šálku bílého vína, 6 lžic rybího nebo drůbežího vývaru, 1/2 šálku smetany, 2-3 lžíce zeleného pepře, 2 lžíce oleje, 4 porce lososa, sůl, mletý černý pepř

Ve velkém hrnci rozpustíme na středně velkém ohni máslo. Vsypeme šalotku a necháme změknout, nesmí ztmavnout. Podle chuti přidáme brandy, bílé víno a vývar a přivedeme k varu. Zprudka povaříme a necháme ze 3/4 odpařit. Snížíme teplotu, přilijeme smetanu, vsypeme 1 lžíci zeleného pepře a lžící ho mírně rozmačkáme. vaříme na velmi mírném ohni 4-5 minut, dokud omáčka trochu nezhoustne, pak ji přecedíme a přisypeme zbytek zeleného pepře. zatím co smažíme lososa, udržujeme omáčku v teple. Ve velké pánvi rozpálíme olej. Lososa jemně osolíme, opepříme a osmážíme dokud z něho nevýtéká průhledná šťáva. přendáme na talíř, přelijeme omáčkou a podáváme.

2 komentáře: