30. července 2010

Kohout na víně

2 kohouti nebo kuřata (možno nahradit stehenními či prsními kuřecími řízky), 2 lžíce rostlinného oleje, 2 cibule na kostičky, 4 mrkve, 3 lžíce hladké mouky, 3/4 litru červeného kvalitního suchého vína,petržel, 1 bobkový list, 20-30 malých cibulek (možno i normální rozkrájené), 1 lžíce másla, 1 lžíce cukru, 50 g prorostlé slaniny, 250 g žampionů, 2 lžíce nasekané zelené petrželky

Kohouty naporcujeme Na silném ohni opékáme na oleji, až se vytvoří základ pro omáčku Přidáme hrubě nakrájenou cibuli a 1 hrubě nakrájenou mrkev a opékáme 3 minuty. Zaprášíme moukou, přilijeme červené víno. Přidáme nakrájenou petržel, bobkový list, osolíme a dusíme na středním ohni. Zbývající nakrájené mrkve a cibuli krátce osmahneme. Přidáme cukr, sůl, pepř a 4 lžíce vody a vše 4 minuty podusíme. Na další pánvi vyškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu a osmahneme na ní žampiony. Maso po 20 minutách dušení vyjmeme z hrnce. Omáčku procedíme a zeleninu protlačíme sítem pomocí lžíce nebo vařečky. Omáčku osolíme a opepříme a dáme ji spolu s masem zpět do hrnce. Přidáme podušenou mrkev, slaninu, žampiony a vše vaříme 15 minut na středním ohni. Podáváme posypané zelenou petrzelkou.

Žádné komentáře:

Okomentovat